Normal_sigaret_e-sigaret_roken

Uit een Amerikaans onderzoek over het gebruik van e-sigaretten onder jongeren, blijkt dat tieners die zo'n sigaret een keerje uitproberen binnen twee jaar tijd zes keer meer kans hebben om te starten met het roken van een normale sigaret. De wetenschappers ondervroegen 300 Californische leerlingen waarvan ongeveer de helft van hen in 2014 een e-sigaret had geprobeerd. Toen ze een jaar later nogmaals werden ondervraagd bleek 40 procent van deze laatste groep een gewone sigaret te hebben gerookt. Dat meldt RTL Nieuws.

11 procent van de leerlingen die nooit een e-sigaret had geprobeerd, heeft wel eens een normale sigaret in handen gehad; een aanzienlijk lager percentage. “We zijn bezorgd dat kinderen die experimenteren met e-sigaretten daarna doorgaan met andere tabaksproducten, die zijn een stuk schadelijker”, zegt hoofdonderzoeker Jessica Barrington-Trimis. Ook tieners die voorafgaand aan het onderzoek zeiden niet wensten te roken, gingen na het roken van een e-sigaret toch gemakkelijker nadenken over het roken van normale sigaretten.

Onlangs is in Nederland de leeftijdsgrens voor de verkoop van e-sigaretten aangepast. Winkels mogen deze pas verstrekken aan een jongere als deze 18 jaar oud is. Daarbij zijn fabrikanten verplicht om de bijkomende schadelijke effecten te vermelden. Ondanks dat een e-sigaret minder schadelijk is dan een gewone sigaret, kleven er toch gezondheidsrisico's aan. Zo kan het roken van een e-sigaret onder andere leiden tot hartkloppingen en zorgt het voor een verhoogde kans op kanker, blijkt uit onderzoek van RIVM. 


©Nationale Zorggids