Normal_rss_entry-70066

De lak-actie voor 3FM Serious Request van de ongeneeslijk zieke jongen Tijn heeft meer dan 2,5 miljoen euro opgehaald. Zijn streefbedrag was 100 euro.

Tijn lijdt aan terminale hersenstamkanker (DIPG), een zeldzame ziekte die jaarlijks in Nederland bij vijftien tot twintig kinderen wordt vastgesteld. De zesjarige jongen heeft vermoedelijk nog hooguit een jaar te leven en had met zijn ouders besloten zich in te zetten voor de inzamelingsactie van Serious Request van NPO 3FM vanuit Breda.

Wie geld doneerde kon zijn of haar nagels door Tijn of anderen laten lakken onder het motto Lak Aan. "Het idee om nagels te gaan lakken, had Tijn eigenlijk al een halfjaar'', vertelt zijn vader. ,,Met zijn vriendinnetje Sanne speelt hij vaak met een make-up box en komt dan meestal met gekleurde nagels thuis.''

Op sociale media was de actie al snel omgedoopt tot Heel Nederland Lakt. Het bescheiden streefbedrag was 100 euro. Maar door alle media-aandacht en het enthousiasme van het publiek stond de teller zaterdagavond op ruim 2,5 miljoen euro. "Op deze manier kunnen we de moeilijke periode waarin we zitten positieve vibe geven. Tijn heeft 100 procent het besef dat hij niet meer beter zal worden'', aldus vader Gerrit. "Hij vroeg de artsen of hij volwassen zou worden. En toen hem was verteld dat dat niet zou gebeuren, telde hij van zestien jaar steeds verder af. Tijn weet wat hem staat te gebeuren.''

Zaterdagavond rond 21.30 uur werd het eindbedrag van de actie van dit jaar bekendgemaakt: bijna negen miljoen euro. De opbrengst van de actie gaat ieder jaar naar een zogenoemde stille ramp, in samenwerking met het Rode Kruis. Dit keer koos de radiozender voor kinderen die dreigen te sterven aan longontsteking.

Door: ANP