Normal_speeltuin_spelen_glijbaan_klimmen

Om kinderen te beschermen tegen sigarettenrook wil een meerderheid van de Nederlanders zich inzetten om plekken waar veel kinderen komen rookvrij te maken. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Door de plekken waar juist veel kinderen komen rookvrij te maken, worden kinderen niet alleen beschermd tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken, maar komen ze ook minder in de verleiding om zelf te gaan roken. Dat meldt KWF. 

Inmiddels worden er in Nederland door steeds meer organisaties, zoals scholen, sportclubs, gemeenten en speeltuinverenigingen, rookvrij gemaakt. Het initiatief komt niet alleen van professionals; juist ook betrokken ouders en grootouders zien de noodzaak van rookvrij in.

Met hun nieuwe gezamenlijke campagne roepen de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds ook anderen op om lokaal de handschoen op te pakken om zo samen een Rookvrije Generatie te realiseren: een toekomst waarin jongeren niet meer beginnen met roken. De drie fondsen hopen dat meer Nederlanders hier zelf mee aan de slag gaan. Dat kan al op een simpele manier, bijvoorbeeld door het gesprek aan te gaan met de voorzitter van de voetbalclub of het sturen van een e-mail naar de speeltuinvereniging. Op de website rookvrijegeneratie.nl vinden ouders, grootouders en andere betrokkenen tips, stappenplannen en inspirerende voorbeelden om zelf aan de slag te gaan.

Het is belangrijk om kinderen rookvrij op te laten groeien. Uit onderzoek blijkt dat zien roken, doet roken. Elke week raken honderden kinderen verslaafd aan roken in Nederland. Ruim de helft van de mensen die blijft roken, sterft aan de gevolgen daarvan. Jaarlijks zijn dat 20.000 tabaksdoden en enkele duizenden door meeroken. Dat zijn er meer dan drank, drugs, misdaad en verkeer bij elkaar.

Door: Redactie Nationale Zorggids