Normal_jongeren__jongen__school._tiener

Het wurgspel, de kaneeluitdaging en je mond volstoppen met spekjes; kinderen voeren de gekste challenges uit maar zijn zich niet bewust van de soms dodelijke gevolgen hiervan. Ouders van de zestienjarige Tim willen een website starten die waarschuwt voor deze uitdagingen zodat kinderen, ouders, scholen en leerkrachten meer inzicht krijgen in deze gevaarlijke activiteiten. Tim overleed een jaar geleden toen hij meedeed aan het wurgspel maar de riem om zijn nek niet meer los kreeg. Dit meldt RTL Nieuws.

Onder groepsdruk voeren kinderen bizarre uitdagingen uit die zij overnemen van social media en leeftijdsgenoten. Wat voor hen slechts een leuk spelletje is, kan desastreuze gevolgen hebben. Tim overleed na het uitvoeren van de wurg challenge. Hierbij trekken kinderen een riem strak om hun nek, waardoor zij in een roesje raken. Het lukte Tim niet meer op de riem los te maken. Zijn ouders zeggen dat hun zoon niet het type was om zulke extreme uitdagingen aan te gaan en willen daarom anderen waarschuwen.

De gevaren zijn veelal niet bekend onder ouders en leerkrachten. De trends wisselen ook zo snel, dat het bijna niet bij te houden is welk gevaar nu op de loer ligt. Op de website zullen jongeren delen welke uitdagingen de ronde doen en artsen zullen daar vervolgens de risico’s van in kaart brengen. De website wordt gerealiseerd door een doneeractie. Inmiddels is al ruim 5.000 euro opgehaald om de website in de lucht te krijgen.

Of de website kan leiden tot kopieergedrag, is een vraag die bij de ouders van Tim speelt. Toch denken ze dat de waarschuwing krachtiger is. “In de filmpjes knijpen kinderen elkaars keel dicht en lacher ze er om. Ze komen even in een roes, maar kunnen al blijvende hersenschade overhouden aan dat grapje.”

Door: Redactie Nationale Zorggids