Sikkelcelziekte Nijntje

Terwijl binnen- en buitenland de gevolgen ondervindt van de coronacrisis is er een andere ziekte die de levens van meer dan 1000 kinderen in Nederland in zijn greep houdt. Sikkelcelziekte, een bloedaandoening die relatief onbekend is voor veel mensen. En dat gaat veranderen! Zeker als het aan Nijntje ligt. De uitgever van Nijntje, Mercis bv, heeft samen met het Sikkelcelfonds de handen ineen geslagen. Wat is sikkelcelziekte en waarom is het zo belangrijk dat meer mensen hiermee bekend raken?

‘Sikkelcelziekte te pijnlijk om niet te kennen’ 

Sikkelcelziekte is een agressieve erfelijke bloedziekte, waaraan mensen die geen behandeling krijgen veelal op jonge leeftijd overlijden. De ziekte bevindt zich in de rode bloedcellen van het lichaam. Waar deze normaliter een ronde vorm hebben, zijn ze bij mensen met deze aandoening sikkel-vormig, vergelijkbaar met een maan. Patiënten hebben last van bloedarmoede, ondragelijke pijn(aanvallen) en een verhoogde kans op ernstige infecties.       
 

Meer aandacht, want baanbrekend onderzoek is vereist 

Wereldwijd lijden circa dertig miljoen mensen aan de sikkelcelziekte. Per jaar komen er minstens 300.000 aangedane kinderen bij. Zonder goede behandeling wordt 75% van deze kinderen niet ouder dan 5 jaar. In Nederland worden er jaarlijks tussen de 40 en 60 kinderen geboren met deze aandoening. Ondanks een betere behandeling, sterven ook zij te jong. Ook met deze feiten in het achterhoofd, speelt sikkelcelziekte zich nog grotendeels af onder de radar, en dat zorgt ervoor dat er al geruime tijd te weinig geld beschikbaar is voor écht diepgaand onderzoek om bestaande behandelingen te verbeteren en genezing te bewerkstelligen. Reden genoeg voor Nijntje om zich te mengen in de strijd tegen sikkelcelziekte.     
 
Nijntje zal in de komende maanden het iconische gezicht worden van een uitgebreide campagne omtrent sikkelcelziekte. Het streven is om meer dan 1 miljoen euro op te halen voor de realisatie van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Op termijn moet dit zorgen voor effectievere en veiligere behandelingsmethoden die ook op grote schaal toegepast kunnen worden, en behandelingen die leiden tot genezing van deze heftige, zo vaak voorkomende, maar zo onbekende bloedziekte.  
 

Zelf ook bijdragen? Dat kan!

Medio juni wordt er onder meer een exclusief Nijntje-boek én een Nijntje-knuffel in de verkoop gebracht. Opbrengsten komen voor de volle 100% ten goede aan het Sikkelcelfonds.      
 
Ook de Nationale Zorggids ondersteunt deze campagne van harte, en hoopt hiermee bij te kunnen dragen aan een definitieve behandeling van de slopende sikkelcelziekte. Houd daarom onze website in de gaten voor meer informatie.