Normal_minister_hugo_de_jonge_volksgezondheid_2

Woedend en vreselijk teleurgesteld zijn ze in minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De medewerkers van jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep keken dinsdagavond met ontzetting naar het debat over de jeugdzorg in de Tweede Kamer. Door de beperkte spreektijd en de maximum aantal onderbrekingen waren de andere Kamerleden ‘monddood’ en kon de minister volgens FNV vooral zichzelf in een goed daglicht stellen, in plaats van eerlijk antwoorden op vragen waar het mis is gegaan. Dit meldt FNV.

De Kamer sprak over de voortgang rond de sluiting van de jeugdzorglocaties in Deelen en Hoenderloo, die vallen onder zorgorganisatie Pluryn. 'Een puinhoop', vinden FNV-leden die daar werken de hele gang van zaken. Sluiting is onverantwoord, roepen de FNV en medewerkers al maanden. De Hoenderloo Groep is voor een heleboel bijzonder kwetsbare kinderen namelijk de laatste plek waar ze terecht kunnen.

Zeer krachtige signalen

“Maar niets zet deze minister aan tot ingrijpen”, zegt Maaike van der Aar, FNV-bestuurder Jeugdzorg. “Wij hebben samen met de mensen bij De Hoenderloo Groep al in een vroeg stadium zeer krachtige signalen afgegeven dat de plannen van Pluryn gedoemd zijn te mislukken.”

107 vragen in Tweede Kamer

Zij somt op: “De medewerkers hebben gestaakt, er was een onderzoek van Follow the Money, de Ouders van Hoenderloo stonden op tegen de sluiting, er zijn maar liefst 107 vragen over gesteld in de Tweede Kamer, er was een zeer kritisch rapport van de Kinderombudsman en de inspectie. Pas was er nog een actie van de medezeggenschapsraad en de onderwijsbonden voor het onderwijsdeel van De Hoenderloo Groep. Wat moet er nou nog meer gebeuren voor De Jonge ingrijpt?”

Tussen wal en schip

De minister zegt dat er geen kind tussen wal en schip mag vallen. Jeugdzorger Nynke Lubberink: “Dat kan hij niet waarmaken. Want onze kinderen liggen al tussen wal en schip. De zorg die zij krijgen bij ons op De Hoenderloo Groep krijgen ze nergens anders in Nederland. Maar in plaats van toe te geven dat hij de situatie te rooskleurig heeft ingeschat, blijft Hugo de Jonge stug volhouden en ontkennen dat er iets mis is.” Ook zou hij hebben gesteld dat hij alles heeft gedaan om de Hoenderloo Groep te redden, nog voordat hij met de medewerkers had gesproken.

Door: Nationale Zorggids