Ouders verliezen zaak tegen gemeente over bieden van jeugdhulp in de regio

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Katwijk hoeft geen nieuwe plek voor passende jeugdhulp te regelen voor een 14-jarige jongen met een autismespectrumstoornis en gedragsstoornis. Hoewel het wenselijk is om passende hulp te bieden in de regio, kan dat bij gespecialiseerde zorg niet altijd. De jeugdzorgaanbieder waar de jongen nu zit, biedt de zorg die hij nodig heeft. Dit meldt rechtspraak.nl. 

De ouders van de jongen spanden een kort geding aan om hem in een jeugdzorginstelling te krijgen die dichter bij hun huis staat. Hij verbleef tot 1 augustus op een locatie van De Hoenderloo Groep, maar wegens sluiting moest hij naar De Glind. Daar ontvangt hij intensieve kleinschalige behandelingen, maar op ruim 100 kilometer afstand van de woonplaats van zijn ouders, die nu veel minder bij de behandeling betrokken kunnen zijn. De ouders menen dat ook de behandelaars van De Glind vinden dat de jongen naar een locatie dichter bij het huis van zijn ouders moet.

Passende jeugdhulp in eigen regio gewenst maar niet verplicht

De voorzieningenrechter is het hier niet helemaal mee eens. Hoewel De Glind passende jeugdhulp biedt, is het wenselijk dat dit in de eigen regio gebeurt. Wenselijk is echter niet hetzelfde als verplicht en de B&W hoeft niet gedwongen te worden om zorg in de buurt te bieden. De zorg die de 14-jarige nodig heeft, kan niet overal geboden worden en daarom is De Glind voor nu de passende oplossing. Wel is het aan de burgemeester en wethouders om uit te zoeken of er een plek in de regio van de ouders gevonden kan worden.

Door: Nationale Zorggids