Zwangerschap

(Novum) - Ruim 65 duizend werkende vrouwen in Nederland worden jaarlijks gediscrimineerd vanwege hun zwangerschap. Dat is bijna de helft van de werkende moeders en zwangere vrouwen op de arbeidsmarkt. Dat meldt het College voor de Rechten van de Mens in zijn vrijdag verschenen jaarverslag.

Het college gaf vorig jaar zestig procent meer oordelen over zwangerschapsdiscriminatie dan het jaar ervoor. In 2012 ging het om 27 afgehandelde klachten, in 2011 nog om 17.

Het college zette een enquête uit die door ruim duizend vrouwen werd ingevuld. Daaruit bleek dat 45 procent van de vrouwen op de arbeidsmarkt een concrete ervaring had met discriminatie vanwege zwangerschap, jong moederschap of een kinderwens.

Bij meer dan een derde van de zwangere vrouwen die op het punt stonden een contract te tekenen, werd dit gewijzigd of afgeblazen toen de zwangerschap aan het licht kwam. Onder laagopgeleide vrouwen lag dat percentage met 67 procent nog een stuk hoger. Slechts tien procent van de vrouwen met een discriminatie-ervaring meldt dit volgens het college.

Het College voor de Rechten van de Mens beantwoordde vorig jaar in totaal 1281 vragen. De meeste daarvan, 1147, gingen over gelijke behandeling. Binnen dat onderwerp kwamen de meeste vragen binnen over discriminatie bij handicaps en chronische ziektes. In totaal kwamen 634 klachten binnen en sprak het college 212 oordelen uit. Met 21 procent gingen de meeste oordelen over discriminatie op basis van geslacht.