Normal_eicel_sperma_bevruchting
Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat ook voor mannen de vruchtbaarheid rond de leeftijd van 35 jaar minder wordt. De kwaliteit van het sperma neemt dan af wat de kans op een zwangerschap, ongeacht de leeftijd van de vrouw, verkleint. Dit meldt het AD.
 
Amerikaanse wetenschappers onderzochten spermamonsters van ruim 5000 mannen tussen de 16 en 72 jaar oud. Ze ontdekten dat de kwaliteit van het sperma relatief gelijk bleef bij mannen tot de leeftijd van 34 jaar. Daarna nam het aantal spermacellen af. Bij mannen van 40 jaar en ouder wordt ook de spermaconcentratie en het percentage spermacellen met een normale vorm minder. Na de leeftijd van 45 bleek het volume van de zaadlozing sterk af te nemen.
 
Niet alleen de kwaliteit van sperma verandert naarmate de man ouder wordt. De onderzoekers ontdekten bovendien dat de verhouding tussen sperma dat een Y- of X-chromosoom met zich meedraagt, verandert. Het aandeel zaadcellen met een X-chromosoom neemt toe bij mannen ouder dan 55 jaar waardoor zij meer kans hebben een dochter te krijgen.
 
© Nationale Zorggids