Normal_foetus_amniotic_sac

Ongeboren baby’s zijn zich in de baarmoeder al bewust van hun eigen aanrakingen. Dat blijkt uit de resultaten van een nieuw Brits onderzoek, zo meldt Nu.

Onderzoekers van de Universiteit van Durham maakten scans van vijftien ongeboren baby's op twee momenten in de zwangerschap: na 24 en na 36 weken. De baby's van 24 weken oud tastten regelmatig naar hun hoofd, vooral naar de bovenkant en zijkant van hun gezicht. Na 36 weken brachten de baby's hun handen naar de onderkant van hun gezicht, bijvoorbeeld om hun mond aan te raken. De foetussen van 36 weken oud openden hun mond voordat ze deze aanraakten, wat volgens de wetenschappers wijst op een bewustzijn bij de baby's van de 'voelbaarheid' van hun mond.

Volgens de wetenschappers is het erg belangrijk om te weten dat de baby's hun gezicht in deze fase van de zwangerschap bewust lijken te bevoelen. 'Het toenemende aantal aanrakingen van het onderste deel van het gezicht en de mond kan een aanwijzing zijn van een gezonde hersenontwikkeling die hen voorbereidt op sociale interactie, zelftroost en voeding', stelt hoofdonderzoekster Nadja Reissland.

De bevindingen kunnen volgens de onderzoekster leiden tot meer kennis over vanaf wanneer baby's in staat zijn tot interactie, met name als ze te vroeg geboren worden.

© Nationale Zorggids