Normal_baarmoeder

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap moet meestal chirurgisch worden beëindigd. Sommige vrouwen kiezen dan dan voor een operatie waarbij de eileider gespaard blijft. Uit onderzoek blijkt nu dat een eileidersparende operatie geen voordelen biedt maar wel meer kans op complicaties. Dat meldt Nu.nl.

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap blijft de bevruchte eicel steken in de eileider. De zwangerschap moet meestal door een operatie beëindigd worden. Dat gebeurt nu soms met een eileiderbesparende operatie. Uit internationaal onderzoek zou nu blijken dat het beter is om de eileider weg te halen om complicaties te voorkomen. De kans om opnieuw zwanger te worden, wordt daarmee niet minder. Volgens de onderzoekers is het prima mogelijk om met één eileider zwanger te worden, mits deze gezond is.

In het onderzoek werden 446 vrouwen met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap onderzocht. De ene helft kreeg een eileiderbesparende operatie, bij de andere helft werd de eileider verwijderd. In beide groepen werd iets meer dan de helft van de vrouwen binnen drie jaar weer zwanger.

Bij een eileiderbesparende operatie is de kans op complicaties groter door bijvoorbeeld weefsel van de zangerschap dat achterblijft. Dat moet later weer behandeld worden. Bij de groep vrouwen die een besparende operatie ondergingen, kwamen bovendien vaker heroperaties voor.

© Nationale Zorggids