Een embryo van acht cellen drie dagen na de bevruchting

Het lichaam van de vrouw past zelf selectie van embryo's toe in het prille begin van een zwangerschap. Voordat een embryo zich kan nestelen in de baarmoeder, moet de vrucht een stofje afscheiden waarmee het aantoont gezond te zijn. Dat heeft een internationaal team van wetenschappers ontdekt, zo meldt Nu.nl.

Voordat een embryo zich nestelt in de baarmoeder is het nog slechts een klompje cellen. De mate van ordening van deze cellen bepaalt de kans van slagen voor de 'test' van het lichaam. Bij afwijkingen in de cellen verhindert het lichaam van de vrouw, in de meeste gevallen, de innesteling van het embryo in de baarmoeder.

De wetenschappers ontdekten de natuurlijke embryoselectie door stoffen te isoleren van zowel gezonde als matig gezonde embryo's. Daarna werd de reactie gemeten van baarmoederweefsel, zowel in vrouwen als op kweek, op de afgescheiden stoffen.

De nieuwe ontdekking is relevant voor stellen met vruchtbaarheidsproblemen. Onvruchtbaarheid kan soms veroorzaakt worden doordat het lichaam te streng of juist te soepel selecteert. Een gezond embryo kan dan worden afgestoten of juist een ongezond embryo kan worden toegelaten tot de baarmoeder waarna het vrijwel altijd alsnog wordt afgestoten.

© Nationale Zorggids