Normal_zwangerschap

Bij 1 op de 3 zwangere werkneemsters die ziek wordt als gevolg van haar zwangerschap benut de werkgever niet de financiële compensatie die beschikbaar is. Ook de compensatie die beschikbaar is voor niet-zieke zwangere medewerkster wordt niet altijd benut. Dit blijkt uit onderzoek van Robidus, zo meldt de Telegraaf.

Ondernemers lopen per medewerkster soms wel duizenden euro's mis, zo blijkt uit het onderzoek dat Robidus onder 24 bedrijven met in totaal 200.000 werknemers uitvoerde. Via de Wet op arbeid en zorg (WAZO) en via de Ziektewet (ZW) zijn er vergoedingen beschikbaar voor werkgevers. Deze werkgevers benutten deze vergoedingen echter onvoldoende als het gaat om zwangere werkneemsters. 
 
Tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof hebben medewerksters recht op loondoorbetaling. De werkgevers kunnen de kosten van dit verlof bij het UWV declareren. Uit het onderzoek blijkt dat gemiddeld 10 procent van de werkgevers deze WAZO-rechten onbenut laten. Dit tikt aardig aan, want de gemiddelde duur van zo'n uitkering is 80 dagen. 
 
Wanneer een medewerkster ziek wordt ten gevolge van haar zwangerschap, kan de werkgever deze kosten ook bij het UWV declareren. Dit gebeurt op basis van de Ziektewet artikel 29a. 30 procent van het geld dat ondernemers kunnen declareren blijft echter liggen. Het gemiddelde verzuimpercentage van zwangere vrouwen ligt echter op 55 procent. De gemiddelde duur van dit ziekteverzuim is 60 dagen. 
 
© Nationale Zorggids