Normal_injectie_spuit_spuiten

Het onderzoek naar mogelijke problemen met injectienaalden van Terumo is in volle gang. Het RIVM onderzoekt de naalden in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Het RIVM heeft inmiddels een grote hoeveelheid naalden ontvangen uit de fabriek van Terumo in België, van de tussenhandel, uit Nederlandse ziekenhuizen en naalden die gebruikt worden voor het Rijksvaccinatieprogramma. Ook naalden van andere fabrikanten worden onderzocht. Verder maken informatie van de klokkenluider en inspectiebezoeken aan de fabriek van Terumo deel uit van het onderzoek. Bij die inspectiebezoeken werken de Belgische inspectie, de IGZ en de Duitse autoriteiten samen.

Het onderzoek van het RIVM zal nog enkele weken duren. Als uit het onderzoek blijkt dat er een risico is voor de patiëntveiligheid, dan neemt de inspectie direct passende maatregelen. In afwachting van de onderzoeksresultaten blijft het advies van de IGZ om de betreffende naalden (Terumo K-Pack II en Neolus-naalden) als er een alternatief beschikbaar is uit voorzorg tijdelijk niet te gebruiken.

© Nationale Zorggids