Logo_logo_igz

Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hebben 21 vrouwen zich gemeld omdat ze ziek zijn geworden door de sterilisatiemethode Essure. De vrouwen klagen over heftige pijnen in bekken en rug door metalen veertjes die in de eileiders worden geplaatst. Dat meldt EenVandaag. 

“Het is raar als je gezond het ziekenhuis ingaat en allerlei tests ook aangeven dat je gezond bent, dat je dan ineens na het inbrengen van Essure ziek bent, pijn hebt, wat niet meer overgaat,” zegt Franceska Bagchus, één van de 25.000 vrouwen in Nederland die gesteriliseerd is met het product Essure. Samen met een lotgenoot begon ze de Facebook-pagina 'Essure problemen in Nederland'.

In Amerika is de commotie een stuk groter dan in Nederland, want daar zijn inmiddels 4.000 klachten binnen over Essure. Duizenden vrouwen dringen erop aan om het product helemaal van de markt te halen. De IGZ laat weten in Nederland geen reden te zien om te twijfelen aan de veiligheid van het product. In Nederland zijn 25.000 vrouwen gesteriliseerd met het product. 

© Nationale Zorggids