Normal_zwanger_zwangerschap

De afgelopen drie jaar zijn 101 baby's onnodig gestorven door fouten die zijn gemaakt door artsen of verloskundigen rondom de geboorte. Dit ontdekte RTL Nieuws nadat het de lijst met ziekenhuisdoden ontving van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Vooraanstaand gynaecoloog Gerard Visser vindt dit sterftecijfer onnodig hoog. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgens Visser is het een groot probleem in Nederland dat gynaecologen en verloskundigen niet goed samenwerken. Daarom wil hij dat minister Schippers van Volksgezondheid ingrijpt. De gynaecoloog is van mening dat verloskundigen bij eventuele problemen eerder moeten doorverwijzen naar specialisten. Maar ook van gynaecologen is meer alertheid vereist. Een zwangere vrouw dient door alle partijen goed te worden voorgelicht.

Ook hoogleraar verloskunde Jan Nijhuis van het Maastricht UMC denkt dat er veel te behalen valt als het gaat om informatievoorziening. “We geven de zwangere niet de echte informatie. Bijvoorbeeld hoeveel kans heb je op een keizersnede, dat voor een eerste kind toch zo'n 18 en 19 procent is”, zegt Nijhuis.

Een oorzaak van het overlijden van de 101 baby's is niet te achterhalen. Uit een inspectierapport van de IGZ van 2014 blijkt dat de inspectie zich al langer zorgen maakt over de meldingen rondom calamiteiten bij baby's. Zo schreef de inspectie destijds dat de wettelijke verplichtingen om calamiteiten aan de inspectie te melden onvoldoende worden nageleefd. Op dit moment worden zo'n dertig tot veertig meldingen van calamiteite bij baby's gedaan, maar het zouden er vijftig tot honderd moeten zijn. De afgelopen drie jaar heeft bijna de helft van alle ziekenhuizen met geboortezorg geen melding gedaan bij de IGZ bij een baby als calamiteit. 

©Nationale Zorggids