Normal_copyright_stockfreeimages_zwangerschap_zwanger_controle

In een reactie op de brief van minister Schippers over de samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen en het nieuwe financieringssysteem in de geboortezorg, laat de Koninklijke Nederlanders Organisatie van Verloskundigen (KNOV) weten te vrezen voor de continuïteit van zelfstandige verloskundigenpraktijken. De verloskundigen zijn bang dat deze verdwijnen als het integrale geboortezorg tarief doorgang vindt. Dat meldt NOS.

Door een nieuwe financiering van de geboortezorg wil minister Schippers voorkomen dat verloskundigen en gynaecologen niet dubbel factureren. Het plan is eerst om beide financieringswijzen te behouden. Maar als de geboortezorg integraal kan worden ingekocht, bestaat de kans dat zorgverzekeraars geen contracten meer willen afsluiten met zelfstandige verloskundigenpraktijken, vreest de KNOV. Ook is de organisatie bang dat het zwangerschapstraject meer gemedicaliseerd wordt en dat de prijs van de zorg stijgt.

Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden (NbvK) sluit zich aan bij de zorgen van de KNOV. De beroepsvereniging vindt dat partijen het eerst eens moeten worden over de inhoud van het plan alvorens er financiële wijzigingen plaatsvinden. De vereniging voor gynaecologen echter, laat een positiever geluid horen en is blij dat er verbeteringen worden doorgevoerd in de geboortezorg. Ook vrezen zij niet voor medicalisering of hogere geboortezorgprijzen.

Schippers laat in de brief voor een betere samenwerking te zijn, maar wil het niet afdwingen. Daarom geeft ze regio's die wel voor intensieve samenwerking zijn de kans om met het nieuwe financieringssysteem te werken. Echter is dat niet verplicht. Zorgverzekeraars hoopten op een snellere invoering van het nieuwe geboortezorgtarief. Ze vinden het zonde dat nog niet alle regio's waar geboortezorg gezamenlijk wordt georganiseerd gebruikmaken van het nieuwe financiële systeem.

©Nationale Zorggids