Normal_baby3534

De Consumentenbond heeft een aantal traphekjes getest en concludeert dat sommigen ronduit gevaarlijk zijn. De veiligheid van baby's en peuters laat veel te wensen over, en daarom is aan de bel getrokken. De bond heeft haar bevindingen gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en hoopt dat er strengere regels komen voor de traphekjes. Dit meldt de Consumentenbond. 

Uit de test blijkt dat vier traphekjes voor direct gevaar kunnen zorgen. Het gaat om de Jeweret Emma & Laura, Noma Extending Metal en Kidsriver Flexy. Hoewel de hekjes wel aan de Europese veiligheidsnormen voldoen, blijken zij in praktijk alsnog gevaarlijk te kunnen zijn. Zo is bij één het deurtje door een peuter te openen, bij een ander moet het hekje zo hoog gemonteerd worden dat een kind er onderdoor zou kunnen kruipen. De Jeweret Emma werd in 2015 ook al als onveilig gemarkeerd. Deze is enige tijd uit de handel geweest maar is later, in precies dezelfde vorm, opnieuw in de winkelschappen verschenen.

De Consumentenbond noemt het 'onbegrijpelijk' dat de producten niet strenger gecontroleerd worden. Daarom pleit ze voor het aanscherpen van de normen en toezicht op de naleving daarvan. Ook gaat de Consumentenbond haar zorgen uiten bij het Nederlands Normalisate-instituut (NEN).

Door: Redactie Nationale Zorggids