Logo_patientenfederatie_nederland

Ondanks dat het Belgische bedrijf Gendia de voorwaarden bij het aanbieden van de NIPT-test voor zwangeren heeft aangepast, vindt Patiëntenfederatie Nederland de organisatie nog steeds moreel onethisch. Op het inschrijfformulier staat nu een regel toegevoegd waar vrouwen kunnen aangeven dat ze geïnformeerd willen worden over andere onderzoeken dan de NIPT. Dat meldt de Patiëntenfederatie. 

Gendia kwam onlangs in opspraak omdat het de privacy van Nederlandse vrouwen zou hebben geschonden. Vrouwen die de NIPT-test bij het bedrijf ondergingen werden later opnieuw benaderd voor een kankerscreening. Zij hadden tijdens het onderzoek aangegeven dat kanker in de familie voorkomt. Het Belgische bedrijf ontkent de privacy te hebben geschonden, maar heeft de voorwaarden toch enigszins aangepast. De Autoriteit Persoonsgegevens gaat actie ondernemen.

De Patiëntenfederatie vindt een extra regel op het inschrijfformulier weinig verschil maken, omdat Gendia nog steeds de medische gegevens van de vrouwen gebruikt.  “Nog steeds ethische en moreel onaanvaardbaar. Ze maken nog steeds gebruik van medische gegevens die daarvoor niet zijn bedoeld. Ik roep Gendia op daar nu echt mee te stoppen”, zegt Dianda Veldman, directeur van de federatie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids