Normal_zwanger__ouders__baby__in_verwachting

De verloskunde-afdelingen in Amsterdamse ziekenhuizen zitten overvol. Als gevolg daarvan zijn de ziekenhuizen genoodzaakt honderden zwangere vrouwen per maand af te wijzen. De problemen ontstonden toen het MC Slotervaart in de winter van 2015 de afdeling verloskunde sloot. De verwachting was dat andere ziekenhuizen dit gat konden opvangen, maar niets bleek minder waar. Dat meldt het Parool.

Het OLVG bijvoorbeeld moest vorig jaar ruim 1.200 zwangere vrouwen afwijzen. Niet alleen de verloskundigen die voor hun cliënt op zoek moeten naar een plek ondervinden hierdoor druk, ook het ziekenhuispersoneel lijdt eronder.

Veel van de zwangere vrouwen  in Amsterdam kiezen voor een bevalling in het OLVG. Een kwart van hen wordt geweigerd. Alleen in acute gevallen moet het ziekenhuis de vrouw een plek bieden, maar als het duidelijk is dat het kindje pas over een paar uur ter wereld komt, is het ziekenhuis niet verplicht de vrouw aan te nemen.

“Onze stelregel is dat we vier actief bevallende vrouwen aankunnen in Oost en vier in West. Als de vijfde zich aanmeldt, wordt die er vaak nog bij georganiseerd. Er wordt altijd geïmproviseerd: hoe lang denk jij dat patiënt 1 nog bezig is? En hoever is patiënt 5?”, zegt OLVG-bestuursvoorzitter Hans van der Schoot. De zesde patiënt wordt vaak doorverwezen naar een ander ziekenhuis. Deze dagelijkse overwegingen zijn voor het personeel zeer intensief, zegt de bestuursvoorzitter.

Ook het AMC en VUmc hebben het afgelopen jaar bijna een kwart van de zwangere patiënten moeten weigeren. Nog niet eerder was er in de Amsterdamse ziekenhuizen zo weinig plek voor bevallende vrouwen, zegt verloskundige Suzanne de Reijke. Zilveren Kruis, de grootste zorgverzekeraar van de regio Amsterdam, heeft laten weten voor 2016 en 2017 voldoende afspraken te hebben gemaakt met de ziekenhuizen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids