Normal_chirurg_operatie_operatiekamer

Het Radboudumc heeft vorig jaar een pas zwangere Syrische vrouw geholpen aan een nieuwe hartklep. Dit was een levensgevaarlijke operatie voor haar en haar ongeboren kind. Maar, zo stelden de artsen in het Radboudumc, een andere optie was er niet. Het nieuws komt nu pas naar buiten omdat het ziekenhuis verheugd is te melden dat de vrouw van een kerngezonde zoon is bevallen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Sinds 2013 wonen Kinana Zenaty en haar man in Nederland. Wanneer ze een telefoontje krijgt dat haar moeder op sterven ligt, vertrekt ze middenin haar zwangerschap naar Griekenland (waar haar moeder in een vluchtelingenkamp leeft) zonder de benodigde medicijnen. Zenaty heeft namelijk een mechanische hartklep. Toen zij na haar reis weer thuis kwam, bleek deze dichtgeslibd. Haar organen en haar kindje kregen hierdoor te weinig bloed en zuurstof.

Hoewel er jaarlijks duizenden hartkleppen worden vervangen, komt dat eigenlijk nooit voor zo vroeg in de zwangerschap. “Meestal wordt gewacht tot de 28ste week van de zwangerschap, waarna gelijktijdig de hartoperatie en de keizersnede worden uitgevoerd. Maar zoveel tijd was er nu niet”, zegt cardioloog Roland van Kimmenade. De operatie verloopt voorspoedig en Zenaty bevalt van een gezonde zoon. Haar man beseft zich dat als zij in Syrie waren geweest, zij de operatie niet had overleefd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids