Normal_voorlezen_baby

BoekStart voor baby’s bestaat tien jaar en wordt steeds populairder, blijkt uit evaluatieonderzoek van Kantar Public. In 2017 zijn er meer dan 60.000 koffertjes met 120.000 babyboekjes in de bibliotheek opgehaald. Het leesbevorderingsprogramma kent een tevredenheidsscore van 98 procent. Dit meldt Boekstart.

BoekStart voor baby’s is een leesbevorderingsprogramma, ontwikkeld door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek, om ouders te stimuleren om vroeg met voorlezen te beginnen. Wanneer hun baby 3 maanden kunnen ouders een BoekStartkoffertje ophalen bij de bibliotheek. Hierin zitten twee babyboekjes, informatie over voorlezen en voorleestips. 
 
De evaluatie van Kantar Public laat zien dat 61 procent van alle Nederlandse ouders bekend is met het BoekStartkoffertje. 98 procent is zeer of volkomen tevreden met de inhoud van het BoekStartkoffertje. De boekjes uit het koffertje worden veelvuldig gebruikt: ouders lezen eruit voor (78 procent), geven ze aan hun kind (56 procent) en/of leggen ze ergens neer zodat hun kind ze zelf kan pakken (53 procent). 22 procent van de ouders zegt eerder te zijn begonnen met voorlezen door BoekStart. En bijna twee derde (63 procent) van de ouders met een lage sociaaleconomische status geeft aan dat hun houding ten aanzien van voorlezen en/of hun voorleesgedrag door BoekStart is veranderd. 
 
Volgens Stichting Lezen kun je niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen aan je kind. Een baby leert taal doordat ouders tegen hem of haar praten of door boeken voor te lezen. Eerder wetenschappelijk onderzoek laat zien dat baby’s door voorlezen met 15 maanden oud een grotere woordenschat hebben opgebouwd. Wanneer het kind 22 maanden oud is, is het verschil zelfs nog groter. Bovendien is lezen niet alleen goed voor de woordenschat, maar ook voor de sociale ontwikkeling. 

Door: Redactie Nationale Zorggids