Normal_rss_entry-163071

Organisaties die keuzehulp aan ongewenst zwangere vrouwen bieden mogen daarbij niet aansturen op een bepaalde oplossing. Dat vindt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Hij gaat met de organisaties die deze hulp bieden een "indringend" gesprek voeren om hier voor te zorgen.

Blokhuis reageerde op een voorstel van coalitiepartijen D66 en VVD. De recente medewerking van de christelijke organisatie Siriz aan een anti-abortuscampagne wekte de toorn van de liberalen. Kamerleden Vera Bergkamp (D66) en Ockje Tellegen (VVD) willen niet alleen dat instanties zoals Siriz niet aansturen op een specifieke oplossing, maar ook dat ze geen campagnes voor of tegen abortus voeren.

Nieuwe kwaliteitseisen

Blokhuis werkt momenteel aan nieuwe kwaliteitseisen voor keuzehulporganisaties. "Ik zie de motie van mevrouw Bergkamp en mevrouw Tellegen als het sluitstuk" voor die kwaliteitseisen, zei de staatssecretaris. "Hiermee regelen we dat alle organisaties die deze vorm van financiering ontvangen, consistent zijn in hun uitingen."

Kees van der Staaij (SGP) vraagt zich af of het voorstel van D66 en VVD is bedoeld om Siriz "te muilkorven". Maar Blokhuis verzekerde hem dat de regels voor iedereen zullen gelden.

Door: ANP