Normal_babyopvang__opvang__kov__baby__stoeltje

Op een kinderopvang in Den Haag is een mazelenuitbraak gaande. Zeker drie kinderen zijn ermee besmet en een vierde heeft symptomen van de mazelen. De GGD Haaglanden sluit niet uit dat nog meer kinderen de ziekte krijgen. Dit meldt NOS. 

Drie kinderen zijn jonger dan veertien maanden en zijn daarom nog niet ingeënt tegen de mazelen. Eén kind had echter al wel ingeënt moeten zijn. De GGD vermoedt dat het kind dat de mazelen heeft meegenomen, de ziekte op vakantie heeft opgelopen. 

De GGD wil niet zeggen welke kinderopvang kampt met de uitbraak. Wel laat de instantie weten dat alle ouders op de hoogte zijn van de situatie. Niet-ingeënte kinderen, ook de kinderen die eigenlijk nog geen prikje horen te krijgen, worden mogelijk gevaccineerd om verdere verspreiding tegen te gaan.

“Het probleem is alleen dat die vaccinatie dan maximaal drie dagen na de besmetting toegediend moet worden. Alleen worden de mazelen bij kinderen vaak pas later zichtbaar”, aldus GGD Haaglanden.

Mazelen in Nederland vaak niet dodelijk

Jaarlijks krijgen tussen de tien en twintig mensen in Nederland de mazelen. Op dit moment staat de teller op twaalf. Mazelen begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Zo’n twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekjes. Het mazelenvirus kan ook middenoorontsteking en diarree veroorzaken, en in ernstige gevallen longontsteking, stuipen of hersenontsteking. In zeer zeldzaam gevallen veroorzaakt mazelen een hersenontsteking die gemiddeld pas 7 jaar na de mazelen begint, en altijd fataal is.

Jonge kinderen, ouderen en personen met een verminderde afweer hebben een groter risico ernstig ziek te worden als zij mazelen oplopen.

Door: Nationale Zorggids