Normal_vaccinatie_inenting

Twee van de drie kinderen uit Den Haag die besmet zijn met mazelen zijn daarvoor niet gevaccineerd. De kinderen gaan naar een crèche, waardoor mogelijk nog meer kinderen besmet zijn. Één van de kinderen is nog te jong om gevaccineerd te worden, over de andere twee wordt om privacyredenen niet gezegd waarom zij niet zijn gevaccineerd. Het zou ook kunnen dat ouders vergeten zijn om de vaccinatie te halen. Dit meldt Telegraaf.

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid stelt dat er dit jaar al meer mazelen zijn gemeld in vergelijking met dezelfde periode in voorgaande jaren. Het gaat om vijftien gemelde patiënten. Er werden tussen de tien en twintig patiënten over een heel jaar gemeld in voorgaande jaren. Volgens Blokhuis komt de stijging ook door de uitbraak van mazelen in andere Europese landen. Wanneer iemand op reis is, kan het virus mee worden genomen naar Nederland.

Bron- en contactonderzoek

Na de uitbraak van mazelen op het kinderdagverblijf is een bron- en contactonderzoek ingesteld door GGD Haaglanden. Zij hebben gekeken naar de mogelijke bron van het virus en wie daarmee in contact zijn gekomen. Wie contact heeft gehad met de bron, kan zelf een vaccinatie halen of antistoffen in een injectie krijgen. Kinderen onder de 14 maanden zijn nog te jong om zelf de vaccinatie te krijgen, maar kunnen mogelijk wel versneld worden gevaccineerd. Ook is het mogelijk dat zij antistoffen op een andere manier toegediend krijgen, om hen te beschermen tegen mazelen.

Door: Nationale Zorggids