Project Haags klimaatakkoord: kinderen een half jaar eerder zindelijk

In het Haags Klimaatakkoord is een project vastgelegd dat ervoor moet zorgen dat in één jaar tijd duizend gezinnen hun kinderen een half jaar eerder zindelijk krijgen. ‘Hagenaars mogen de pot op’ heeft als doel om de grote afvalberg door luiers te verkleinen en de kosten voor gezinnen te verlagen. Immers, luiers kosten op jaarbasis zo’n 600 euro. Ook blijkt eerdere zindelijkheid latere gezondheidsproblemen te voorkomen. Dit meldt de Telegraaf.

Oprichter Elianne Leeffers van de app De Pot Op werkt hiervoor samen met de kinderopvang, consultatiebureaus, buurthuizen en maatschappelijke organisaties. Samen willen ze vooral gezinnen met een kleine portemonnee stimuleren om hun kleintjes eerder uit de luier te krijgen. Zo kunnen zij bijeenkomsten bijwonen over hoe ze hun kind vanaf 18 maanden zindelijk kunnen krijgen en krijgen de mogelijkheid om ter plekke de app te downloaden.

App in meerdere talen beschikbaar

De Pot Op is meer dan tienduizend keer op telefoons of tablets geïnstalleerd waardoor honderden kinderen zes maanden tot een jaar eerder naar de wc zijn gegaan. “Dat kunnen wij meten. Daarbij zien wij alleen basale gegevens.” De app is niet alleen in het Nederlands beschikbaar, maar ook in het Arabisch, Engels en Pools.

Partou Kinderopvang

Vorig jaar zijn drie locaties van Partou Kinderopvang gestart met een pilot met wasbare luiers en vroege zindelijkheidstraining. Partou bestelt en gebruikt jaarlijks ongeveer 6,3 miljoen luiers. De kinderopvangorganisatie heeft hiervoor de handen ineengeslagen met De Pot Op.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky