Normal_staatssecretaris_van_ark_szw

Crèches mogen kinderen voorlopig niet weigeren als zij geen vaccinaties hebben gehad. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken laat weten dat het zeker nog tot na de zomer duurt voordat een mogelijk (gedeeltelijk) verbod kan worden opgelegd aan niet-gevaccineerde kinderen. Door de recente uitbraak van mazelen op een kinderdagverblijf in Den Haag lijkt de situatie nog acuter te zijn. Toch spreekt Van Ark over een juridische en ethische kwestie die om meer tijd vraagt. Dit meldt NOS.

De verwachting is dat op zijn vroegst op 1 juli een advies op tafel ligt van de commissie die hier over gaat. Het is vervolgens aan het kabinet om zich over de kwestie te buigen. Tot die tijd is het crèches niet toegestaan om kinderen te weigeren die niet gevaccineerd zijn. Dat gebeurd echter al wel, bijvoorbeeld in Brabant. Volgens Omroep Brabant blijkt uit rondgang onder kinderdagverblijven dat zij veel aandacht schenken aan de kwestie en dat een aantal zelfs kinderen gaan weigeren als zij geen vaccinaties hebben.

Gevolg voor volksgezondheid

Volgens de staatssecretaris moet onderzocht worden wat de gevolgen zijn als de meeste kinderdagverblijven deze kinderen gaan weigeren. Zij zouden dan met andere niet-gevaccineerde kinderen naar de crèche gaan, waarvan onduidelijk is wat dit voor de volksgezondheid betekent. Het is volgens Van Ark vooral zoeken naar de juiste sleutel. “Het is een puzzel. En je moet wel iets doen dat standhoudt.”

Vaccinatie met 14 maanden

Kinderen kunnen pas worden gevaccineerd tegen mazelen als zij 14 maanden oud zijn. Het zijn daarom vooral baby’s die gevaar lopen als zij in contact komen met kinderen met mazelen. Twee van de vier kinderen uit Den Haag die mazelen hebben, zijn oud genoeg voor de vaccinatie maar hebben deze niet gehad. De andere twee zijn baby’s die zelf nog te jong zijn voor hun prik. Om privacyredenen is niet bekend gemaakt of de ouders van de twee kinderen bewust hebben gekozen om niet te vaccineren, of dat de afspraak hiervoor gemist is.

Door: Nationale Zorggids