Normal_zwangerschapstest2

Stichting Fiom is deze week gestart met een campagne om het taboe op onbedoelde zwangerschappen te doorbreken. Vrouwen moeten meer ruimte krijgen om over hun onverwachte zwangerschap en de gevolgen te praten, zodat ook een eventuele abortus bespreekbaar wordt. Zonder dat iemand daar iets van vindt. Dit doet de stichting door verhalen te delen van vrouwen én mannen die te maken hebben gehad met een onbedoelde zwangerschap. Dit meldt Fiom. 

Er zijn volgens Fiom veel vooroordelen over vrouwen die onbedoeld zwanger raken. Zo zou het vaak om tieners gaan of alleen voorkomen bij vrouwen die geen vaste relatie hebben. De stichting zegt dat beide aannames fout zijn en dat de meeste vrouwen die onbedoeld zwanger zijn, ouder zijn dan 25 en een relatie hebben. Bovendien heeft bijna 50 procent van hen al een kind. Een onbedoelde zwangerschap kan iedereen overkomen.

Onbedoeld zwanger

Er is een verschil tussen onbedoeld en ongewenst zwanger zijn. Onbedoeld hoeft niet te beteken dat het kindje ongewenst is. Zo’n 20 procent van de vrouwen maakt een onbedoelde zwangerschap mee, waarvan 68 procent de conceptie als ongewenst ervaart. Tussen de 35.00 en 57.000 vrouwen van 25 jaar en ouder waren in 2016 ongewenst zwanger; tegenover vijfduizend vrouwen en meiden van jonger dan 20 jaar. 

Door: Nationale Zorggids