Normal_baby_couveuse_geboorte

De Nederlandse oogarts Frank Kerkhoff van het Máxima Medisch Centrum (MMC) is de enige oogarts in Nederland die vroeggeboren baby’s kan opereren bij een loslatend netvlies. Deze operatie voorkomt dat het kindje blind wordt, echter zijn er in Nederland – op Kerkhoff na – geen artsen die dit kunnen. Dit meldt de Volkskant. 

Kerkhoff leidt collega’s op zodat ook zij leren hoe ze een oogoperatie moeten uitvoeren bij de allerjongsten. De oogarts liep jaren geleden mee op een Amerikaanse kinderafdeling waar hij van gespecialiseerde oogartsen een operatietechniek leerde waarmee hij netvliesloslating bij prematuren (ROP; ofwel retinopathie) kan oplossen.

Prematuur en oogaandoeningen

De kans op oogproblemen bij prematuren is bij een geboorte na 24 weken zwangerschap 30 procent. Hoe later ze geboren worden, hoe kleiner de kans op oogaandoeningen. Ziekenhuizen hebben steeds meer mogelijkheden om kindjes vanaf 24 weken in leven te houden, maar als er ROP ontstaat is er slechts één oogarts in Nederland die zie hierbij kan helpen. En dus moeten ze daarvoor naar het MMC in Eindhoven.

Collega-oogartsen opleiden

Kerkhoff heeft het daardoor vaak druk, omdat doorverwijzingen vanuit het hele land komen. Is hij op vakantie en heeft een vroeggeboren kindje een operatie nodig, dan moet hij daarvoor terugkomen. Om de druk op zichzelf te verlichten en kleintjes meer kansen op goede ogen te geven, leidt hij twee oogartsen op om dezelfde operatietechniek te kunnen uitvoeren.

Door: Nationale Zorggids