Normal_couveuse

Premature baby's ervaren veel stress bij het vervangen van plakelektroden die zij in het ziekenhuis op hun lijfje hebben. De plakkertjes zitten vaak goed vast aan het lijfje en het kunnen dus pijnlijk zijn om ze eraf te halen. Bambi Medical heeft een draadloos systeem, de Bambi Belt, ontwikkeld voor de monitoring van te vroeg geboren baby’s. Dit meldt Vakblad Vroeg.

De Bambi Belt is een borstband met sensoren die onder meer de ademhaling, hartslag en temperatuur van het kindje meet. Deze ‘riem’ moet zorgen voor minder pijn en stress bij de baby. In 2018 kreeg het techbedrijf Bambi Medical een subsidie van 2,4 miljoen euro van de Europese Commissie voor de ontwikkeling ervan. Toen ondertekende het ook met zeker twintig ziekenhuizen een intentieverklaring om het systeem te kopen zodra deze op de markt zou verschijnen. Naar verwachting is de marktintroductie in 2022.

Controle in echte NICU

Eerst moet namelijk nog een ‘First In Man Study’ afgerond worden. Deze vindt momenteel plaats in het Amsterdam UMC. Doel van deze studie is het controleren van het systeem in de echte situatie op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU). De eerste resultaten zijn positief, vinden ook neonatologen en verpleegkundigen.

Door: Nationale Zorggids