Normal_ziekenhuis_ziekenhuisbed_patient

Kitty Bloemenkamp, hoogleraar verloskunde bij het UMC Utrecht, vraagt zich af waarom er zo weinig aandacht is voor zwangere vrouwen met corona. Hoewel eerder werd aangenomen dat zwangeren geen groter risico op een ernstiger coronaverloop hebben, blijkt dat toch anders te zitten. Ze hebben 2,5 keer zoveel kans om op de intensive care te belanden. Inmiddels hebben meer dan vierhonderd zwangere vrouwen in het ziekenhuis gelegen met corona, waarvan 36 op de ic. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Vrouwen op de intensive care, moeten soms geïntubeerd worden. Is dat het geval, dan zijn er twee opties: onder de 28 weken wordt mét baby beademd, maar daarna niet meer. “Op het moment dat de moeder in slaap wordt gebracht en aan de beademing gelegd, doen we een keizersnee”, legt Bloemenkamp uit. In het UMC Utrecht is dit in de afgelopen weken twee keer voorgekomen. Twee baby’s kwamen rond de dertig weken veel te vroeg ter wereld.

Voorrang bij vaccineren tegen corona

De hoogleraar Verloskunde kijkt er niet van op dat veel zwangere vrouwen met corona in het ziekenhuis belanden. Het hart moet veel harder werken, de longen hebben minder ruimte en de afweer werkt ook nog eens anders. Bloemenkamp zou daarom graag zien dat deze groep vrouwen eerder wordt gevaccineerd, want nu lijkt het erop dat ze – als alles goed gaat – pas eind juni aan de beurt zijn. Inmiddels heeft de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) het probleem bij het ministerie van Volksgezondheid gelegd. De organisatie hoopt dat vrouwen die in verwachting zijn snel voorrang krijgen. Vooral als zij 35-plus zijn, een migratieachtergrond hebben, een verminderde weerstand hebben of kampen met een onderliggende aandoening.

Door: Nationale Zorggids