Normal_zwanger__zwangerschap__bedrust

Hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp en haar collega’s van het UMC Utrecht nemen tijdens ieder consult met een zwangere de tijd om het belang van coronavaccinatie tijdens de zwangerschap te bespreken. Tijdens de zomermaanden, toen het aantal besmettingen relatief laag was, zagen ziekenhuizen al een toename van het aantal ernstig zieke zwangeren door corona, maar met het oplopende aantal besmettingen neemt mogelijk ook het aantal zieke zwangeren toe. Coronavaccinatie is heel belangrijk voor de veiligheid van moeder en kind. Want als de moeder geïntubeerd moet worden op de intensive care, moet het kindje (mogelijk te vroeg) gehaald worden. Dit meldt UMC Utrecht. 

De druk op de geboortezorg is in veel regio’s hoog. Zwangeren kunnen regelmatig niet bevallen in hun voorkeursziekenhuis. Dit komt doordat er sprake is van een geboortegolf en er tegelijkertijd te weinig verpleegkundigen zijn om deze golf op te vangen. Door het aantal zwangere vrouwen met corona - veroorzaakt door de Delta-variant - neemt de druk op de geboortezorg nog meer toe. Bloemenkamp roept alle vrouwen met een kinderwens én zwangeren om zich te laten vaccineren tegen corona.

Angst voor vaccinatie 

“Zwangeren hebben waarschijnlijk toch wat angst voor een vaccinatie. Dat is begrijpelijk. In het begin van de coronapandemie was ook nog veel onduidelijk maar ondertussen weten we dat vaccinatie van zwangeren effectief en veilig is”, aldus Bloemenkamp die eerder waarschuwde voor de gevaarlijkere Delta-variant voor zwangeren. Vaccinatie voorkomt ernstige ziekte door corona en opname op de intensive care en vroeggeboorte. Bovendien bouwen moeder en kind door vaccinatie antistoffen op.

Door: Nationale Zorggids