Ook kinderen merken gevolgen personeelstekort kinderopvang

De Amsterdamse kinderopvangcentra hebben, net als zoveel andere branches, een flink personeelstekort. De werkdruk wordt voor werknemers vele malen hoger, maar ook voor de kinderen heeft het gevolgen. “We moeten in het uiterste geval een groep een dag thuis laten zitten.” Dat meldt AT5. 

Tinteltuin is één van de koepelorganisaties voor kinderopvang in Amsterdam. “Normaal hebben we flexibele mensen nodig die de openstaande diensten kunnen opvullen, maar die flexibele schil ontbreekt op dit moment”, aldus locatiemanager Monda Dorssers.

Flexibiliteit

“Soms kom ik ’s ochtends binnen en moet ik toch naar een andere locatie, dan sta je ineens met collega’s en kinderen die je helemaal niet kent”, aldus pedagogisch medewerker Yarinda Veenhuizen. Niet alleen voor de collega’s levert dat problemen op, ook voor de kinderen is het lastig. “Veel kinderen vinden het prima, maar je hebt ook kinderen die meer aandacht nodig hebben. Die vinden het spannend als er nieuwe gezichten voor de groep staan. Die wil je aandacht geven, maar dat kan niet altijd.” Er wordt dus niet alleen van het personeel verwacht flexibel te zijn, maar ook van de kinderen zelf.

Omscholing naar kinderopvang

Tinteltuin heeft nu, samen met een opleidingsinstelling, een programma opgesteld voor jonge mensen om zich (om) te scholen naar de kinderopvang. Op dit moment wordt er een campagne opgestart. “Het is een heel mooi beroep, dus we maken mensen graag enthousiast over het vak”, aldus Dorssers.

Door: Nationale Zorggids