'Arts moet bij longklachten vaker vragen naar vroeggeboorte patiënt'

Een vroeggeboorte veroorzaakt naar schatting bij ongeveer 60.000 volwassenen ongemerkt een longaandoening. Longarts Lieke Kamphuis van het Erasmus MC wil dat huisartsen hier aandacht voor hebben als een volwassene met longklachten bij hun in de spreekkamer komt. Dit meldt Erasmus MC.

Patiënten die bij de huisarts komen met zware rokerslongen maar nooit gerookt hebben, hebben vaak een aangeboren longaandoening veroorzaakt door vroeggeboorte. 75 procent van de 2.000 baby’s die bij een zwangerschapsduur van minder dan 32 weken wordt geboren, heeft longklachten. Dit maakt dat er ongeveer 60.000 Nederlanders zijn met longproblemen door vroeggeboorte. In de meest ernstige gevallen zijn de longen zo beschadigd, dat ze normaal een longtransplantatie nodig zouden hebben.

Weten niet beter

Meestal leggen zorgprofessionals geen verband tussen een vroeggeboorte van tientallen jaren geleden en bestaande longklachten. Daardoor krijgen patiënten niet de juiste behandeling en lopen ze lang rond met ongediagnosticeerde klachten. “Dat hun longen minder functioneren is normaal voor ze geworden, ze weten vaak niet beter. Vaak merken mensen pas dat het beter kan na het starten van een behandeling”, aldus Kamphuis.

COPD of astma

Een slechte longfunctie brengt artsen vaak al snel op de diagnose COPD bij rokers of ex-rokers en astma bij niet-rokers. In de diagnose ontbreekt vaak de factor vroeggeboorte. Als artsen dit wel zouden meenemen, zou dit tot een andere behandeling kunnen leiden. Door patiënten die te vroeg zijn geboren een combinatietherapie van twee soorten luchtwegverwijders te bieden, of een gerichte behandeling voor de littekens in de longen, kunnen drie van de vier patiënten beter worden. Ze krijgen een betere longfunctie en kwaliteit van leven.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky