Normal_11009

KUOPIO - Een hond in huis kan ervoor zorgen dat baby´s jonger dan een jaar vrij zijn van problemen met de luchtwegen en van infecties, zo meldt Daily Mail.

Eerder onderzoek toonde al aan dat jonge kinderen met een huisdier minder kans hebben op het ontwikkelen van allergieën. Wetenschappers van de Kuopio University Hospital in Finland hebben nu ontdekt dat baby's die met een hond in huis worden opgevoed, minder last hebben van oorontstekingen, hoesten en loopneuzen.

Uit het onderzoek bleek verder dat deze baby´s ook minder vaak antibiotica nodig hadden. Katten in huis zouden ook heilzaam zijn voor de gezondheid van baby´s, zij het in mindere mate.

Voor de studie werd gedurende een jaar de gezondheid van 397 Finse kinderen onder de loep genomen. Hun ouders vulden wekelijks een vragenlijst in vanaf het moment dat hun kind negen weken oud was.

Bij 35 procent van de kinderen was het grootste gedeelte van het jaar een hond in huis en bij 24 procent een kat. Van de zuigelingen die het merendeel van de tijd niet met een hond in contact waren gekomen, bleek 65 procent gezond te zijn, terwijl dat percentage hoger lag bij zuigelingen die thuis een hond hadden, namelijk tussen de 72 en 76.

De laatste groep had ook 44 procent minder kans op oorontstekingen en 29 procent minder vaak antibiotica nodig, vergeleken met de hondloze groep.

Het meest gezond waren baby's die met een hond niet meer dan zes uur door brachten in het huis. Volgens de onderzoekers zou dat komen doordat deze dieren dan meer tijd buiten doorbrengen en zij zo meer vuil en ´ongedierte´ mee naar binnen brengen.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz