Ouderenzorg, wijkverpleegkundige, Unie KBO

’S-HERTOGENBOSCH – De ouderenorganisatie Unie KBO is voorstander van een brede inzet van wijkverpleegkundigen, in plaats van enkel in prachtwijken. Ze deelt de bezorgdheid van de vereniging van verpleegkundige over de versoberde vorm waarin de wijkverpleegkundige terugkeert, zo meldt de belangenorganisatie.

Volgens de Unie KBO is de wijkverpleegkundige het beste wapen tegen de overmatige bureaucratie in de zorg. Zij stelt dat thuiszorg weer terug moet naar de basis: in de wijk bij de wijkverpleegkundige. Het afnemen van elementaire taken van de wijkverpleegkundige is dan ook een ongewenste ontwikkeling. Hierbij gaat het om verpleegkundige taken, zoals het inbrengen van katheters en stoma’s, het geven van injecties en hulp bieden bij het verstrekken van medicijnen.

In de huidige plannen worden deze taken overgeheveld naar de verzorgende en de praktijkondersteuner van de huisarts. Hierdoor worden de taken verdeeld over de huisarts, apotheker, verzorgende en wijkverpleegkundige. Dit vindt de Unie KBO een ongewenste ontwikkeling omdat ouderen hierdoor van het kastje naar de muur worden gestuurd en zij mogelijk de verpleegkundige begeleiding missen.

De ouderenorganisatie hoopt dan ook dat het huidige kabinet de wijkverpleegkundige oude stijl overal terug laat keren.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal