Normal_bloeddrukmeter

Ouderen bij wie de bloeddruk schommelt laten meer verstandelijke achteruitgang zien dan ouderen met een stabiele bloeddruk. Ook scoren zij slechter op cognitieve testen. Dit meldt Artsennet.

Volgens onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is op MRI-scans te zien dat de hersenen van ouderen met een variabele bloeddruk in mindere conditie zijn dan de hersenen van ouderen bij wie de bloeddruk gelijkmatig is. Bij mensen in de eerste groep bleek de hippocampus, het deel van de hersenen dat belangrijk is voor het geheugen, een lager volume te hebben. Ook vertoonden hun MRI-scans meer witte-stofafwijkingen, kleine infarcten en kleine bloedingen.

De artsen onderzochten de gegevens van 5461 ouderen boven de 75 jaar die deelnamen aan een studie naar een cholesterolverlager. Voor dat onderzoek werd hun bloeddruk drie jaar lang elke drie maanden gemeten. Ouderen uit dit onderzoek bij wie de bloeddruk bleek te schommelen scoorden slechter op geheugen- en concentratietesten dan ouderen bij wie de bloeddruk goed was.

De onderzoekers concluderen dat cognitieve achteruitgang te maken heeft met ziekten van de kleine vaten maar het is nog de vraag wat oorzaak is en wat gevolg. “Misschien zorgen de bloeddrukwisselingen ervoor dat de vaten in de hersenen beschadigd raken. Maar het zou ook kunnen dat het regelsysteem voor de bloeddruk wordt aangetast doordat de hersenen door vaatproblemen minder goed functioneren”, aldus Simon Mooijaart van het LUMC.

Mooijaart raadt artsen aan niet alleen naar de actuele bloeddruk van ouderen te kijken, maar die ook te vergelijken met eerdere metingen. “Een schommelende bloeddruk is misschien een risicofactor, waarvan de juiste behandeling uiteindelijk kan bijdragen aan een afname van de kans op dementie,” aldus Mooijaart.

© Nationale Zorggids