Normal_copyright_stockfreeimages_ziek_oudere_bed_drinken

Vijftigplussers in Nederland hebben geen idee wat de zorg voor hun oude dag gaat kosten en beseffen vaak niet dat zij een groot deel van de kosten zelf zullen moeten betalen. Aan zelfredzaamheid wordt door deze groep veel waarde gehecht maar de meerderheid bereidt zich niet of nauwelijks voor op het moment dat ze het zonder hulp niet meer redden. Dat meldt Skipr.

Slechts tien procent van de vijftigplussers heeft een correct beeld van wat hun toekomstige zorg zal gaan kosten. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 3000 ouderen van zorgondernemersorganisatie Actiz en adviesbureau Bureauvijftig. De resultaten werden samengevat in de Nationale 50+ Monitor 2013 en aangeboden aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid.

Actiz voorspelt maatschappelijke problemen als het zo doorgaat. “Het kabinetsbeleid is er op gericht dat mensen juist steeds meer voor hun eigen zorg moeten gaan betalen,” aldus een woordvoerder van de organisatie, “maar het merendeel van onze ondervraagden weet dit niet, is hier niet toe bereid en spaart hier ook niet voldoende voor.” Volgens Actiz moet er dan ook nog een hele cultuuromslag plaats gaan vinden wil het ingezette beleid van de overheid gaan werken.

Actiz waarschuwt dat het kabinet meer moet gaan doen om mensen voor te bereiden op de veranderingen in het zorgstelsel. Daarnaast vindt de organisatie dat haast gemaakt moet worden met het bouwen van flink meer aangepaste woningen. Uit het onderzoek blijkt dat veel ouderen graag op zichzelf willen blijven wonen. Er dreigt echter een groot tekort aan aangepaste woningen nu verzorgingshuizen langzamerhand verdwijnen.

Van Rijn laat weten vooral blij te zijn met de uitkomst dat de vijftigplussers veel waarde hechten aan zelfredzaamheid maar vindt het wel tegenstrijdig dat tegelijkertijd veertig procent van de ondervraagden verwacht dat de overheid hun zorgkosten betaalt.

© Nationale Zorggids