Bijzondere kaartjescampagne ActiZ helpt mensen praten over de oude dag

Branchevereniging ActiZ organiseert op maandag 30 oktober het Nationaal Gespreksmoment Praat vandaag over morgen. Het doel is om op die dag zoveel mogelijk gesprekken te laten plaatsvinden over de oude dag. Om mensen hierbij te helpen, lanceert ActiZ online en op Utrecht Centraal een bijzondere kaartjescampagne. Met een persoonlijke ansichtkaart kan iedereen iemand uitnodigen om te praten over de oude dag. Dit meldt ActiZ.

Onderzoek toont aan hoe belangrijk dat gesprek over de dag van morgen is. In mei 2023 werd bekend dat 8 procent van de Nederlanders nog niks heeft geregeld voor de zorg die ze later nodig hebben. Een groot gedeelte van de vijftigplussers stelt het gesprek over ouder worden uit. “De helft van de Nederlanders spreekt niet met anderen over de eigen oude dag en de organisatie daarvan, zoals geschikte woning en verzorging. Dat moet anders”, zegt voorzitter Anneke Westerlaken van branchevereniging ActiZ.

Persoonlijke ansichtkaart

Daarom is ActiZ komende woensdag en vrijdag aanwezig op Utrecht Centraal met speciale ansichtkaarten, postzegels en een brievenbus. Iedereen is welkom om een persoonlijke ansichtkaart te sturen om iemand uit te nodigen voor een gesprek over morgen. Via het platform www.praatvandaagovermorgen.nl/kaartje kan online een persoonlijke e-kaart verstuurd worden. De kaarten zijn gemaakt door verschillende bekende makers. Onder andere Loesje, dichter Merel Morre en illustrator Paul Faessen werkten hieraan mee. Naast de kaartjescampagne presenteert ActiZ ook een checklist met mogelijke vragen voor het gesprek over ouder worden.

30 oktober: Dag van de zorg voor morgen

“De uitdagingen in de zorg zijn groot; we hebben te maken met een groot arbeidsmarkt vraagstuk en de dubbele vergrijzing. Dit vraagt iets van ons allemaal. Daarom is het zo belangrijk dat we dit gesprek in de samenleving aanjagen. Wat vinden we belangrijk voor later? Wat kunnen we daar zelf in doen? En wat kun je voor elkaar betekenen? Ik nodig daarom iedereen uit om op 30 oktober in gesprek te gaan”, aldus Westerlaken.

Door: Nationale Zorggids