Normal_verwarming

De energierekening blijkt een onderschatte kostenpost in de ouderenzorg. Dit heeft voor een deel te maken met een hoge warmtevraag in verpleeghuizen, maar ook met slecht geïsoleerde gebouwen en verouderde technologie. Dat constateren deskundigen in HEADline, een blad voor zorgfinancials. Dit meldt Skipr.

In de ouderenzorg wordt jaarlijks ongeveer 400 miljoen euro besteed aan energiekosten. In vergelijking met andere branches is dit bedrag relatief hoog. Per cliënt is de ouderenzorg 156 euro per maand kwijt aan energie, wat overeen komt met wat een compleet gezin gemiddeld aan energiekosten kwijt is.

Volgens de auteurs van HEADline kan er flink op de kosten worden bespaard met relatief eenvoudige maatregelen. Over een periode van vijf jaar kan de ouderenzorg 25 procent (100 miljoen euro) terugverdienen met geavanceerde technieken zoals warmte-koude opslag, zonnecollectoren en windturbines. Daarnaast is een kwart van de ongeveer 536 gebouwen in de ouderenzorg geschikt voor renovatie in combinatie met energiebesparende maatregelen.

© Nationale Zorggids