Normal_oudere_bejaard_eenzaam

Het maatschappelijk legitimeren en juridisch mogelijk van zelfdoding bij levensmoeheid heeft gevolgen voor de beeldvorming van hoge ouderdom. Dat stelt onderzoekster Els van Wijngaarden in het tv-programma Arena, meldt Hogeschool Windesheim. 

Van Wijngaarden was één van de zes panelleden van het discussieprogramma Arena. Aanleiding voor de discussie was het Hoger Beroep tegen Albert Heringa dat volgende week dient. Hij hielp zijn moeder met haar zelfdoding, omdat zij haar leven voltooid vond. Een commissie doet in opdracht van het kabinet onderzoek of iemand helpen bij zelfdoding strafbaar moet blijven. Het komt namelijk steeds vaker voor dat ouderen die levensmoe zijn willen sterven.

Van Wijngaarden sprak 25 ouderen voor haar onderzoek naar de ervaringswereld van ouderen die aangeven dat ze een voltooid leven hebben en een zelf-geregisseerde dood willen. De term 'voltooid leven' vindt ze echter monter en opgeruimd klinken. Het dekt daarom de lading niet, vindt zij. “Het is eerder een verhaal van aan de ene kant een rationale overweging, maar tegelijkertijd een enorme worsteling.”

© Nationale Zorggids