Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

Een gevarieerd team van personeel in de ouderenzorg heeft een positieve invloed op de kwaliteit van de zorg, de kwaliteit van leven van de ouderen en op de tevredenheid van medewerkers. Dat concludeert het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL). 

Om meer inzicht te krijgen in de beste samenstelling is in 2013 het project Proeftuinen Ouderenzorg gestart. Om optimale zorg voor de cliënten te leveren gingen zeven teams op zoek naar de beste teamsamenstelling. Naarmate het project langer duurde, werden de teams gevarieerder door bijvoorbeeld een verpleegkundige aan het team toe te voegen. Hierdoor werd het team gevarieerder in functieniveau en competentie en kon men beter inspelen op de zorgvraag. Dat is nodig, want de ouderenzorg wordt steeds complexer.

De meest ideale samenstelling van het team is afhankelijk van de context, waarin iedereen zijn eigen toegevoegde waarde heeft. Leidend bij de ideale teamsamenstelling zijn de zorgzwaarte en zorgbehoeften van de huidige cliënten en een mogelijke toekomstige verandering hierin. Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat er een eenduidige zorgvisie binnen het team is en daarnaast bereid om deze visie in de praktijk toe te passen. 

© Nationale Zorggids