Normal_van_rijn

De chaotische introductie van het nieuwe pgb-systeem gaat de overheid geld kosten. De overheid gaat namelijk niet alle onterecht uitgekeerde declaraties terugvragen. Veel declaraties werden zonder controle uitbetaald om de problemen enigszins op te lossen. De overheid gaat alleen bij ‘evidente’ fouten het geld terugvragen. Dat blijkt uit brief van staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer, meldt de Volkskrant.

“Bij twijfels over de rechtmatigheid zullen budgethouders niet met terugvorderingen worden geconfronteerd”, schrijft Van Rijn. De overheid gaat wel om een terugvordering vragen bij een declaratie die bijvoorbeeld twee keer is uitbetaald of bij een declaratie die bruto in plaats van netto is uitgekeerd.

De brief van Van Rijn roept vragen op bij de oppositie in de Tweede Kamer. Kamerlid Vera Bergkamp van D66: “Iets is rechtmatig of niet, iets klopt of niet. Wat houdt die twijfelcategorie in? Daar wil ik Van Rijn over bevragen.” Mona Keijzer (CDA) uitte via Twitter kritiek. “Los van alle ellende kost het overhaaste beleid van staatssecretaris Van Rijn ook nog eens goudgeld.”

Sinds dit jaar is de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verantwoordelijk voor het uitbetalen van de pgb’s. De betalingen gingen zo moeizaam, dat de overheid besloot om declaraties zonder controle te betalen. Op die manier kwamen hulpverleners niet zonder geld te zitten. “De geldkraan staat open”, zei een anonieme bron binnen de SVB destijds al. Volgens ingewijden waren er toen al aanwijzingen dat niet alle declaraties klopten.