Normal_normal_boos_oma_ouderen_bejaarden
Steeds meer organisaties die ouderenzorg bieden beginnen met leefstijlmonitoring. Doel van het monitoren is alleenwonende ouderen langer verantwoord thuis te laten wonen. Twee zorgorganisaties zijn inmiddels gestart met leefstijlmonitoring voor cliënten die vallen onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit meldt Vilans.
Leefstijlmonitoring wordt nu succesvol ingezet in Noord-Limburg, Friesland, Baarn-Soest en in de regio Nijmegen. Noord-Limburg begon met het uitproberen van de leefstijlmonitoring. Dit was een succes, waarna in Friesland het project 'Leefstijlmonitoring voor verdere opschaling' van start ging. Inmiddels is ook gestart met de implementatie van de monitoring bij Zorgpalet Baarn-Soest en bij de ZZG Zorggroep regio Nijmegen. Bij deze laatste twee organisaties zijn ze echter als enige en eerste begonnen met leefstijlmonitoring voor cliënten van de Wlz. 
 
Leefstijlmonitoring is tot nu toe alleen ingezet bij alleenwonende ouderen met dementie. Deze zorg valt onder de Zorgverzekeringswet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De monitoring vindt voornamelijk plaats door middel van sensortechnologie. Bij dementie is opname in een intramurale instelling echter op een gegeven moment onvermijdelijk. Deze indicatie valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz). In de Wlz-zorg wordt echter onderscheid gemaakt tussen zorgpakketten. Het Volledig Pakket Thuis (VPT) en het Multidisciplinair Pakket Thuis (MPT) houden in dat de cliënt toch nog thuis blijft wonen. Voorwaarde hierbij is dat dat verantwoord is. Leefstijlmonitoring is een manier waarop de Wlz-cliënten langer verantwoord thuis kunnen blijven wonen. Het systeem dat ZZG Zorggroep en Zorgpalet Baarn-Soest gebruiken voor de leefstijlmonitoring speelt hier op in. Het systeem kan namelijk uitgebreid worden met geavanceerde bewaking op mogelijke noodsituaties en dwalen. Zo kan de cliëntveiligheid geborgd worden. 
 
© Nationale Zorggids