Logo_logo_unie_kbo

In een brief aan de Tweede Kamer vraagt seniorenorganisatie Unie KBO aandacht voor een seniorvriendelijke eerste lijn. Een versnelde invoering van het zorgprogramma kwetsbare ouderen in de huisartsenbekostiging, meer medicatiebeoordelingen en een betere informatievoorziening moet er voor zorgen dat ouderen minder snel in het ziekenhuis terechtkomen. Dat meldt Skipr. 

Volgens de ouderenorganisatie is de eerste lijn op dit moment onvoldoende ingericht op de oudere patiënt met meerdere aandoeningen. Deze ouderen hebben diverse behandelaren en zorgverleners als aanspreekpunt in de eerste- en in de tweedelijnszorg. “Specialisatie en fragmentatie in het zorgaanbod leidt tot onduidelijkheid en verwarring”, schrijft Unie KBO. Er valt veel te verbeteren bij multidisciplinaire samenwerking. Zo worden jaarlijks 19 duizend mensen in het ziekenhuis opgenomen nadat zij verkeerde medicijnen voorgeschreven kregen. Hierbij gaat het grotendeels om 65-plussers, stelt Unie KBO. Medicatiebeoordeling is een belangrijk middel voor optimale farmaceutische zorg voor ouderen die meer dan vijf medicijnen per dag gebruiken. Ook zijn er honderdduizenden patiënten waarbij het zinvol zou zijn om medicatiebeoordelingen uit te voeren, maar zij krijgen dat op dit moment niet.

Er is een patstelling tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars over de hoogte van de vergoeding van medicatiebeoordeling, dat is de oorzaak van het gebrek aan beoordelingen. “Er zijn helaas geen tekenen dat er in 2015 en 2016 sprake is van een substantiële versnelling in het aantal medicatieboordelingen”, aldus de Unie. Minister Schippers neemt het signaal serieus en gaat op korte termijn in overleg met zorgverleners en zorgverzekeraars. 


©Nationale Zorggids