Logo_buurtzorg-logo

Thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland blijkt niet altijd in staat te zijn om cliënten met een  complexe zorgvraag adequaat van deze zorg te voorzien. Dit melden verschillende zorgverleners die met Buurtzorg te maken hebben. De thuiszorgorganisatie heeft vooral problemen om 's nachts en op moeilijk te plannen momenten zorg te leveren. Dit meldt Trouw.

Buurtzorg Nederland profileert zich als efficiënte thuiszorgorganisatie die er voor zorgt dat ouderen langer thuis kunnen wonen, maar Buurtzorg laat de lastige cliënten over aan andere organisaties in de regio. Eef Peelen, voorzitter van de beroepsgroep voor transferverpleegkundigen, denkt dat Buurtzorg in te kleine teams werkt om de zorg voor deze cliënten op zich te kunnen nemen. Transferverpleegkundigen regelen zorg voor cliënten die vanuit het ziekenhuis weer naar huis gaan.

Peelen: “Omdat er maar zo'n tien tot twaalf verpleegkundigen in een team zitten, is het voor Buurtzorg moeilijk om 's nachts te waken, of patiënten in zorg te nemen die om moeilijk te plannen zorg vragen”. Volgens Peelen is daarvoor het volume van een grote, traditionele zorgaanbieder nodig.

In Utrecht leidt dit al tot problemen. Hulpbehoevende inwoners krijgen niet altijd de zorg die ze nodig hebben, zegt Carin de Kok, medisch directeur van HUS, het samenwerkingsverband van alle Utrechtse huisartsen. “In Utrecht is er voor de hele stad bijvoorbeeld een team met oncologische verpleegkundigen voor kankerpatiënten. Maar Buurtzorg werkt met generalisten. Dat betekent dat mensen in hun wijken deze zorg nu niet meer ontvangen.”

Jos de Blok, de oprichter van Buurtzorg, is het niet eens met Peelen en De Kok. De Blok is van mening dat hij de zorg in Utrecht juist 'structureel naar een hoger niveau' tilt. Zijn thuiszorgorganisatie werkt met de inzet van familieleden, waardoor de verpleegkundigen minder uren hoeven te schrijven en de zorg goedkoper wordt.

© Nationale Zorggids