Normal_vumc_ingang_amsterdam_mailing

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een subsidie van bijna vijf ton gegeven aan het Universitair Netwerk Ouderenzorg van VUmc (UNO-VUmc). Met de subsidie kunnen wetenschappers de academische werkplaats ouderenzorg verder ontwikkelen. Ook wordt de subsidie gebruikt voor enkele strategische projecten. Dat meldt VUmc.

Onderzoekers van UNO-VUmc willen wetenschappelijk onderbouwde interventies implementeren om zo de ouderenzorg meer evidence based te maken. Tegelijkertijd halen ze interventies die niet meer bijdragen aan de ouderenzorg uit de praktijk. Hoewel nieuwe methodieken in de theorie klaarstaan, zijn ze moeilijk te implementeren. “Met de subsidie van VWS verwachten we echt verandering teweeg te brengen door medewerkers uit verpleeghuizen te scholen en ze daarna tijd te geven om hun werkwijze aan te passen en de nieuwe methoden te implementeren”, zegt onderzoeker Lizette Wattel. UNO-VUmc begeleidt de implementatie.

Een tweede project dat het VUmc zal doorontwikkelen met de subsidie is de ontwikkeling van peilstations voor verpleeghuizen. Het is de bedoeling dat verpleeghuizen peilstations worden, door gestandaardiseerde gegevens vast te leggen over bijvoorbeeld ziektebeelden, veel voorgeschreven medicijnen of antibiotica. De peilstations worden verspreid over het land, zodat op substantieel niveau vragen over de ouderenzorg beantwoord kunnen worden. Dit project wordt uitgevoerd samen met bijvoorbeeld RIVM en NIVEL.

Door: Redactie Nationale Zorggids