Normal_bejaarde_zorg_thuiszorg_eenzaam_oudere

De kosten voor de wijkverpleging worden volgens de zorgverzekeraars onhoudbaar. Zij vragen zich af hoe lang ouderen nog thuis kunnen blijven wonen, met het recht op wijkverpleging. CZ-bestuurder Wim van der Meeren stelde vorige week dat opname in een verpleeghuis soms onvermijdelijk is. Volgens ouderenorganisatie ANBO is opname niet de oplossing. Zorgverzekeraars zouden samen met het ministerie van Volksgezondheid moeten kijken naar een betere financieringsstructuur. Dat meldt ANBO.

ANBO-directeur Liane den Haan snapt dat zorgverzekeraars met een grote kostenpost in de maag zitten, maar vindt niet dat ouderen daarom vervroegd opgenomen moeten worden in een verpleeghuis. Het aantal mensen dat thuis blijft wonen en veel zorg gebruikt neemt toe. Iets wat volgens de ANBO juist goed is. “Want dat is wat mensen willen en bovendien kost opname in een instelling 80.000 euro per jaar. Dat kost thuis blijven niet, ook niet bij 24-uurszorg”, zeg Den Haan. Ze hoopt dat zorgverzekeraars met het ministerie van Volksgezondheid om de tafel gaan zitten om een andere oplossing te bedenken, bijvoorbeeld een betere financieringsstructuur.

De ouderenorganisatie hoopt op een persoonsvolgende bekostiging. Zorgaanbieders krijgen bij deze vorm van bekostiging pas vergoeding voor de te leveren zorg als de cliënt zijn voorkeur voor deze zorgaanbieder uitspreekt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids