Normal_oudere_bejaarde_eenzaam_verdriet

Als het aan Patiëntenfederatie Nederland en ouderenorganisatie KBO-PCOB ligt komt er meer aandacht voor ondervoeding bij ouderen. Ondervoeding tijdig signaleren vereist bewustwording bij de ouderen zelf, maar ook bij mantelzorgers en andere naasten én zorgverleners. Op donderdag 26 oktober spreekt de Tweede Kamer over het probleem en dit is dan ook de aanleiding voor de organisaties om hierover een brief te sturen naar de Kamer. Dat meldt Patiëntenfederatie Nederland. 

Ondervoeding van ouderen komt thuis voor, maar ook in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Hoe ouder iemand is, hoe meer kans diegene heeft op ondervoeding. De afgelopen jaren zijn er diverse initiatieven geweest om ondervoeding van ouderen tegen te gaan, maar desondanks is het een aanhoudend probleem in de ouderenzorg.

Zo’n 15 tot 25 procent van de oudere patiënten in het ziekenhuis is ondervoed, dat percentage ligt iets hoger bij cliënten die thuiszorg ontvangen en lager bij ouderen in het verpleeghuis en zelfstandig wonende ouderen zonder thuiszorg.

Ondervoeding heeft effect op het herstellend vermogen van het lichaam. Wie ondervoed is en een operatie ondergaat, herstelt en geneest trager. Ook is de kans op complicaties groter en is de werking van het afweersysteem sterk verminderd. Het energieniveau is lager, waardoor klussen in het dagelijks leven ook worden bemoeilijkt.

De Patiëntenfederatie en ouderenorganisatie willen dat zorgverleners hun kennis over voeding delen en vergroten, dat waardig ouder worden voorop staat en dat er een brug geslagen wordt tussen wetenschap en praktijk. Als het aan de organisaties ligt komt programmatische eerstelijnszorg landelijk beschikbaar voor kwetsbare ouderen en wordt het btw-tarief op groenten en fruit verlaagd, zodat ouderen met een kleine beurs toegang hebben tot gezond eten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids