Normal_ouderen_ouderenzorg

Eind vorige week lanceerde ActiZ samen met Verenso en de universitaire ziekenhuizen van Amsterdam, Maastricht en Leiden een  gezamenlijke onderzoeksagenda voor Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ). Doel van deze agenda is om via wetenschappelijk onderzoek inzicht te krijgen op welke wijze de inzet van GRZ het meest effectief is en hoe de meeste waarde kan worden toegevoegd voor cliënten door de inzet van GRZ. Dat meldt ActiZ. 

Geriatrische Revalidatiezorg is kortdurende, multidisciplinaire, op herstel gerichte zorg voor de groep kwetsbare cliënten die na een ziekenhuisopname voor revalidatiebehandeling in een verpleeghuis belanden. Het doel is om deze clienten terug te laten keren naar huis.

Om GRZ verder te professionaliseren en optimaal te laten aansluiten bij de zorgvraag- en behoefte van de cliënt, is de onderzoeksagenda opgesteld. De agenda bevat zeven thema’s die gezamenlijk zijn vastgesteld door wetenschappers, beroepsverenigingen, zorgbestuurders en verzekeraars. Onder meer de effecten van revalidatie in een verpleeghuis ten opzichte van thuis worden onderzocht. En de effecten van GRZ bij cliënten met (beginnende) dementie.

Karin Lieber, voorzitter bestuurscommissie GRZ bij ActiZ: “Het doel van deze samenwerking is verbetering van kwaliteit van de GRZ in Nederland met behulp van wetenschappelijk onderzoek. Hiertoe wordt in de eerste plaats een onderzoeksagenda opgesteld, die door belanghebbenden in de GRZ wordt onderschreven. Een tweede belangrijke activiteit in dit kader is het zoeken naar mogelijkheden om deze onderzoeksagenda te realiseren.”

Door: Redactie Nationale Zorggids